SZÁRMAZÁSIHELY: Texasban, az USA-ban tenyésztették ki a francia mondain és a gazdasági king fajta felhasználásával. 1961-ben ismerték el önálló fajtaként.


Eredeti USA Standard

ÖSSZBENYOMÁS: Erős, tömör, mégis finom csontozatú, ivarjelző színű húsgalamb. A testrészek méretei, és azok egymáshoz viszonyított aránya harmonikus. Kissé emelt tartású, teste oldalnézetben kb. 40 fokos szögben élére állított téglalapba foglalható. A galamb szemből nézve széles mellű, melle jól izmolt. A mellcsont kb. 9 cm hosszú. A kifejlett madár kb. 27 cm magas és ugyanilyen hosszú. Csőrhegye kb. 2 cm-rel hátrább esik a begyet érintő, képzeletbeli függőleges vonaltól.

FAJTAJEGYEI:

FEJ: Kis méretű, de arányos a testtel, emelt tartású. A homlok ívelt. A fej enyhén húzott, a csőr felé V alakban összeszűkül. A torok jól kikerekített.

SZEM: Minden írisz szín elfogadott, kivéve a sötét (bükköny) szemet. A szemgyűrű keskeny, egysoros a hímeknél világos hússzínű, a tojóknál a tollazat színéhez igazodó, de a sötétebb tónusú szemgyűrű is megengedett.

CSŐR: Középhosszú, a fejhez viszonyítva arányos. A hímek csőrszíne világos szaruszínű. A spriccelt hímeknél a jelzett csőr is megengedett. A tojók csőrszíne hamuszínű, színe harmonizáljon a tollazat színével. A csőr a homlokvonalhoz enyhe töréssel csatlakozik. Az orrdudor kicsi és finom szövetű.

NYAK: Középhosszú, közepesen vastag, kúp formájú, a vállak szélére támaszkodó.

MELL: Széles, tömör, kissé emelten tartott és előre domborodó.

HÁT: Vállban széles, hátrafelé enyhén lejt és keskenyedik. Teljesen zárt.

SZÁRNY: Erősek, a farkon nyugszanak, és szorosan a testhez simulók. A vállak teljesen takartak. A szárnyvégek nem érhetik el a farok végét, és nem kereszteződhetnek.

FAROK: A farok nem túl hosszú, vízszintes tartású, erősen zárt, és kb. 2 cm-rel nyúlhat túl a szárnyvégen. Szélessége lehetőleg egy kormánytoll szélességével megegyező legyen. A kormánytollak száma: 12.

LÁB: A helyes testarányokat megőrizve – látható csüddel – a lehető legkisebb legyen. A tág állású láb finom csontozatú, tollatlan. A lábak közel függőleges állásúak. A karmok színe a csőr színéhez igazodó.

TOLLAZAT: A tollazat zárt, szorosan a testhez simuló. Laza tollazat nem kívánatos.

SZÍN ÉS RAJZ:

A hímek színe: a hímek világos – fehér, esetleg szénszürke – alapszínűek, főleg a nyak és a begy tájékán fekete, lila és sárgás-barnás színezéssel, koszorús vagy spriccelt formában. Van teljesen fehér és krémesen fehér változat. Lehetségesek színes tollak (fekete, barnás, lilás spriccelés) a teljes testen szétszórtan. A spriccelt hímek két változata elfogadott: a fehér alapszínen spriccelt, és a szénszürke alapszínen spriccelt (szenes – carbon). Elismert a recesszív, a teljes testén egészen világossárgás (lazacszínű vagy narancssárga) színű hím.

A tojók színe: mosott színben lehet vörös (hamu vörös), vörös kovácsolt, recesszív vörös (téglavörös), fakó szalagos (vöröses szalaggal), fekete, kékszalagos (fekete vagy vöröses szalaggal), kovácsolt kék, világos és sötét kovácsolt, levendula (ezüstös-kékesszürke alapszín, elmosódott szárnyszalag-kezdeménnyel), továbbá ezek árnyalatai. A tojó babos vagy tarka tollazatú nem lehet. A recesszív vörös tojó egységesen vörös színű az egész testen.

SÚLYOSHIBÁK: Tömeghiányos, gyengén izmolt test, túl meredek vagy vízszintes tartás, szögletes homlok, durva kerek fej, túl hosszú csőr, erős csőrdudor, vastag nyak a toroktájon, csikónyak, pengés szárnyak, lógós szárny, nyitott hát, a hímek erős szárnyszalagjai, a két toll szélességet meghaladó farok, az erősen emelt tartású, túl hosszú farok, az ivarjelzésre alkalmatlan alapszín, a galamb súlyhatár alatti tömege, bükkönyszem.

HIBÁK:

1. ENYHE HIBÁK:

– ferde mellcsont,

– túl magas vagy túl mély állás,

– élénkvörös szemgyűrű,

– többsoros szemgyűrű,

– a koszorúsnyakú hímek jelzett csőre,

– gerlecsőr,

– hattyúnyak,

– a hímek szárnyszalag-kezdeménye,

– szálkás vagy fodros tollazat,

– a vízszintestől eltérő faroktartás,

– tollkezdemény a csüdön és a lábujjak között,

– felemás színű karmok,

– a testsúly túllépése maximum 20 grammal.

2. SÚLYOS HIBÁK

– tömeghiányos, gyengén izmolt test,

– szögletes homlok, durva, kerek fej,

– túl hosszú csőr, erős orrdudor, erős, vastag nyak a toroktájon,

– csikónyak,

– pengés szárnyak (pengésség), laza szárnytartás, lógós szárny, nyitott hát, a hímek erős szárnyszalagjai, a kéttollnyi szélességet meghaladó farok, az erősen emelt tartású, túl hosszú farok.

3. KIZÁRÓ OKOK:

– az ivarjelzésre alkalmatlan alapszín,

– a túl meredek vagy a vízszintes testtartás,

– az „S” alakú görbe mellcsont,

– a bükkönyszem és a felemás színű szem,

– a keresztcsőrűség,

– a görbe csőr, a koszorúsnyakú hímek mélysötét csőre,

– lábujjtöbblet, elágazó lábujj, bőrlebeny a lábujjak között,

– a galamb súlyhatár alatti tömege (mérleggel ellenőrzötten),

– a galamb felső súlyhatár (1000 g + 20 g) feletti tömege.

ÉRTÉKELÉS:

A test alakja, tömegessége, izmoltsága és állása,

– a fej, csőr,

– a farok,

– a tollazat szerkezete és színe,

– a testtájak leírás szerinti összhangja.

ÉRTÉKELÉSSORRENDJE: Összbenyomás – a test alakja és állása – fej, szem, csőr – farok tartás – szín.

GYŰRŰMÉRET: 10 mm

Auto-sexing Texan Pioneer hím színek

Auto-sexing Texan Pioneer tojó színek